Workshops ondersteuningsplan

Workshop: maak zelf je ondersteuningsplan

Een plaats in een dagcentrum, tehuis of een persoonlijke assistent? Vanaf 1 april 2016 kan je enkel nog een Persoonsvolgend Budget aanvragen om die ondersteuning te krijgen. Het Persoonsvolgende Budget krijg je op basis van wat je écht nodig hebt. Het is dus een budget op maat.

Vóór je een Persoonsvolgend Budget aanvraagt, moet je nadenken welke ondersteuning je nodig hebt en van wie je die wil krijgen. Dat denkproces giet je in een plan, het ondersteuningsplan. Hou ook rekening met de wensen van je omgeving: zij willen of kunnen jou misschien niet helpen op de manier die jij wil. Denk met verschillende mensen samen na hoe je je vragen kan invullen.

KVG denkt dat veel mensen dit ondersteuningsplan zelf kunnen opstellen. Het gaat tenslotte volledig over jou en wat jij nodig hebt! Wie weet dit nu beter dan jij zelf? Kan je hierbij hulp gebruiken? Iemand aan wie je raad kan vragen? Iemand die samen met jou het plan overloopt?

Dat kan bij KVG! De werking Vraagwijzer van KVG biedt workshops aan waarin je stap voor stap met je ondersteuningsplan aan de slag gaat. Je krijgt huiswerk mee, zodat je thuis rustig kan nadenken over je situatie. Je werkt tijdens 3 sessies aan je plan. Na drie sessies heb je ofwel een volledig ingevuld plan ofwel al een grote aanzet gedaan. Vind je het nodig om hierna nog eens individueel af te spreken, dan kan dit.

Ben je benieuwd naar de inhoud van de sessies? Hieronder vind je het gedetailleerde programma en de data!

Is een workshop niets voor jou? Neem dan zeker eens een kijkje op de algemene pagina van Vraagwijzer voor ons volledige aanbod of stuur een mailtje naar vraagwijzer@kvg.be.

Sessie 1

Denk vóór de sessie na over:

Bij welke zaken heb je ondersteuning nodig? Wat kan je zelf? Wie helpt jou nu af en toe een handje? En wie biedt er vaak en intensief hulp?

Wat is een ondersteuningsplan?

Hoe ziet het eruit? Waarom is dit plan belangrijk? Welke criteria gebruikt het VAPH om jouw plan goed te keuren?

Hoe ziet jouw situatie eruit?

Je hebt er voor de sessie al over nagedacht. Tijdens deze sessie ging je er dieper op in. Dit luik kan je nu op je plan invullen.

Sessie 2

Denk vóór de sessie na over:

Is je huidige situatie goed zoals ze is? Of niet? Waar kan je dan extra hulp bij gebruiken? En wie moet die bieden?

Welke ondersteuning bestaat er?

Bestaan er alternatieven? Heb je hier zelf aan gedacht? Is dit iets voor jou? Fijn! Is dit toch niets voor jou? Geen probleem, het is jouw plan met jouw wensen!

Ondersteuningsfuncties, wat is dat?

In je ondersteuningsplan geef je aan welke en hoeveel ondersteuning je nodig hebt Dit doe je aan de hand van verschillende functies. Op basis van die functies krijg je een budget. Het is daarom belangrijk dat je weet wat dit betekent.

Sessie 3

Hoe ziet jouw plan er nu uit?

Onder begeleiding werk je verder aan je plan.

Wat gebeurt er daarna met je plan?

Welke stappen moet je nog zetten nu het plan klaar is? Hoe dien je het in? Bij wie moet je nog langsgaan?

Afsluiter

Data workshops + Locatie

  • Roeselare: dinsdag 12, 19 en 26 maart van 19u30 tot 22u
    • KVG-secretariaat, Peter Benoitstraat 15A, 8800 Roeselare
  • Hasselt: dinsdag 12, 19 en 26 maart van 19u30 tot 22u
    • Ookerbij, Schoolstraat 40, 3500 Hasselt
  • Turnhout: woensdag 20, 27 maart en 3 april van 19u30 tot 22u
    • Beweging.net, Korte Begijnenstraat 18, 2300 Turnhout

Inschrijven

Theme by Anders Norén