Werken met een handicap

Werken en werk vinden met een handicap is niet altijd even evident.
Gelukkig zijn er tal van initiatieven die je op weg helpen en bestaan er maatregelen om jou te helpen in je job.

De schoolverlatergenda

Zit je in je laatste jaar BuSo en ga je volgend jaar op zoek naar werk?
De schoolverlatersagenda is een handig instrument dat je hierbij kan helpen.
Er staan tips in hoe je je zoektocht kan aanpakken. Je kan via een online tool aan je CV werken, …

Wil je er meer over weten? Neem hier dan eens een kijkje.

VDAB

Heb je een erkende arbeidshandicap? Dan kan je terecht bij de VDAB voor tal van ondersteunende maatregelen. Zo kan je begeleiding krijgen van een doventolk of een tegemoetkoming voor de aanpassing van je gereedschap, werkkledij of werkplek. Je kan onder bepaalde voorwaarden ook een tussenkomst voor je verplaatsingskosten aanvragen.

Meer informatie vind je op de website van de VDAB.

De Vlaamse Ondersteuningspremie

Ook je werkgever kan bij de VDAB terecht. Hij kan een Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) voor jou aanvragen. Dit is een premie voor de werkgever die een persoon met een arbeidshandicap aanwerft of heeft aangeworven.

Deze premie compenseert de eventuele extra kosten en lagere productiviteit. Zo wordt het voor werkgevers ook aantrekkelijker om mensen met een arbeidshandicap te werk te stellen.

Kom je in aanmerking voor een VOP? Hoeveel bedraagt de premie?
Lees er hier alles over.

GTB

GTB is een organisatie die mensen met een arbeidshandicap begeleidt in hun zoektocht naar een job of hen helpt met specifieke loopbaanvragen.  Ze organiseren sollicitatietrainingen, stages op de werkvloer of bereiden samen met jou gesprekken voor.

Op de website van GTB vind je nog veel meer informatie over hun werking.

Werken in een beschutte werkplaats

Het kan zijn dat je geen werk vindt in het gewone arbeidscircuit omwille van je handicap. Dan kan je misschien wel terecht in een beschutte werkplaats. Zij bieden je werk aan dat aangepast is aan wat jij kan. Bovendien word je er ondersteund door begeleiders.

Je hebt een speciale toelating nodig om in een beschutte werkplaats te kunnen werken. Lees er hier meer over.

Begeleid werken

Kan je niet werken in het gewone arbeidscircuit? Kan je ook niet terecht in een beschutte werkplaats? Dan is begeleid werken misschien wel iets voor jou. Samen met een jobcoach stippel je een traject uit en kan je aan de slag bij een van de vele projecten.

Je kan hierop een beroep doen via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp of met je Persoonsvolgend Budget.

Onze Nieuwe Toekomst heeft een hele goede brochure gemaakt over begeleid werken. Onze Nieuwe Toekomst is een beweging van en voor mensen met een verstandelijke handicap.

Theme by Anders Norén