Zorgbudget voor personen met een handicap (het vroegere BOB)

Wat is een zorgbudget (het vroegere BOB)?

Zoals de naam zelf zegt, is het zorgbudget (voor personen met een handicap) een budget waarmee je een deel van je zorg mee kan betalen. Het is een vast maandelijks bedrag van 300 euro.

Iedereen die zo’n zorgbudget krijgt, ontvangt evenveel. Maar wat je er mee doet, hangt af van persoon tot persoon. Jij bepaalt volledig zelf hoe je je zorgbudget gebruikt om jouw ondersteuningsnood op te lossen of te verlichten.

Het zorgbudget is vrij besteedbaar. Dat wil zeggen dat je niet moet bewijzen wat je er mee gedaan hebt.

Het zorgbudget wordt uitbetaald door de Zorgkas waar je bij aangesloten bent.
Heb je je bijdrage aan de Zorgkas niet betaald, dan heb je ook geen recht op het zorgbudget.

Deze info vind je ook terug op de website van de Vlaamse sociale bescherming.

Wat kan ik doen met een zorgbudget?

Het zorgbudget kan je gebruiken om je ondersteuningsnood (gedeeltelijk) op te lossen of om het werk van je mantelzorgers of vrijwilligers te verlichten. Je gebruikt het budget om reguliere ondersteuning mee te vergoeden. Zo kan je er bijvoorbeeld thuiszorg van betalen of dienstencheques mee aankopen. Je kan het zorgbudget gebruiken om een oppas te vergoeden, een vrijwilliger boodschappen voor jou te laten doen of om gebruik te maken van een dienst aangepast vervoer…

Kan ik het zorgbudget combineren met andere ondersteuning?

Je kan het zorgbudget (voor personen met een handicap) combineren met het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (de vroegere mantelzorgpremie of zorgverzekering), hulpmiddelen en rechtstreeks toegankelijke hulp.
Je kan het zorgbudget niet combineren met een Persoonsvolgend Budget, een Persoonlijke-Assistentiebudget (minderjarigen) of intensieve ondersteuning via een MFC (minderjarigen).

Kom ik in aanmerking voor het zorgbudget?

Je kan het zorgbudget niet zelf aanvragen.
De overheid kent momenteel het zorgbudget enkel automatisch toe aan bepaalde groepen. Op deze pagina vind je terug wie er recht heeft op een zorgbudget.

Theme by Anders Norén