Snoezeltips voor thuis!

Onze snoezelruimte in Zellik is nu een tijdje gesloten, dit wil niet zeggen dat snoezelen niet meer mogelijk is. Graag geven wij jullie enkele tips over snoezelen thuis. Want het inrichten van een snoezelruimte of snoezelmoment thuis kan heel eenvoudig en moet helemaal niet duur zijn.

Snoezelen is niet enkel tot rust komen, relaxatie, … maar is ook actief op zoek gaan, snuffelen, ontdekken, voelen, horen, ruiken en zien. Deze actieve kant kan je heel makkelijk toepassen op dagdagelijkse activiteiten, snoezelen kan op ieder moment.

Knutseltips: eigen snoezelmateriaal maken!

Ballonnenmatras

De ballonnenmatras bestaat uit een dekbedovertrek in de vorm van een vierkant met daarin opgeblazen ballonnen. De ballonnen blaas je niet te hard op omdat ze anders zouden klakken. Je kind kan op de ballonnenmatras gaan zitten of liggen. Dit geeft een rustgevend en relaxerend gevoel.

Voelwand

Een voelwand kan je maken op een hard stuk karton, houten plaat of doek waarop je verschillende soorten materiaal bevestigd met lijm of draad. Denk aan sponsjes, watjes, lintjes, jeans, … Bij de keuzen van materiaal zorg je voor een variatie in structuren.

Regenmaker

Voor het maken van een regenmaker heb je een lange buis nodig. Kartonnen buis van huishoutpapier, pvc buis, … Deze vul je met rijst of steentjes en sluit je goed af met plakband of een stop. Aan de buitenkant bekleed je de buis kleurrijk.

Snoezelen tijdens dagdagelijkse activiteiten

In bad …

Extra badschuim, bellen blazen, spelen of masseren met de douchekop, zachte sponzen of scrubsponzen, badparels en bruistabletten die lekker ruiken, kaarsjes rondom het bad zoveel extra’s die je kan toevoegen bij een dagelijks bad moment. Zet een rustgevend muziekje op de achtergrond en laat je kind plezier beleven met schepjes, emmertjes, gietertjes …

In de keuken …

Samen koken kan een ideaal snoezelmoment zijn. Laat je kind voelen en ruiken aan de groeten, kruiden, fruit,… Houdt samen de mixer vast, kneed deeg, was groeten, roer en lik de restjes van de lepel. Kan je kind niet veel helpen, het is toch leuk om hem te betrekken bij het koken. Er zijn zoveel geuren en dingen om aan te voelen. Het betrekken van je kind zorgt ongetwijfeld voor een succeservaring.

 

In bed …

Een verhaaltje voorlezen, eventueel met een voelboekje. Samen onder het deken een lichtje aansteken, een sterrenhemel in de kamer, een dikke knuffel en een zoen. Snoezelen kan iedere avond gebeuren tijdens het slaapritueel. Het is een mooi moment om de dag af te sluiten.

Veel snoezelplezier!

Theme by Anders Norén