Trap 1

  • Voor wie een lage ondersteuningsnood heeft
  • Voor wie wacht op een Persoonsvolgend Budget

Heb je niet zoveel ondersteuning nodig, dan kan je je vraag soms al (deels) beantwoorden door de hulp van je netwerk of door reguliere diensten in te schakelen. Maar misschien heb je af en toe ook handicapspecifieke ondersteuning nodig van een gespecialiseerde dienst. Om een antwoord te kunnen bieden op deze beperkte ondersteuningsvragen, bestaat binnen de Persoonsvolgende Financiering Trap 1.

Misschien is jouw vraag wél complex en intensief en heb jij daarom al de vraag gesteld naar een Persoonsvolgend Budget. Maar ben je hier nog op aan het wachten. Ook dan kan je al (weliswaar slechts voor een deel van je vraag) terecht in Trap 1.

Trap 1 bestaat uit het zorgbudget voor personen met een handicap (het vroegere BOB) en de rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH).

Trap 1 is niet voldoende voor mij. Wat moet ik doen?

In dat geval kan je beroep doen op Trap 2 van de Persoonsvolgende Financiering. In deze trap krijg je een Persoonsvolgend Budget, dat wordt berekend aan de hand van jouw specifieke noden.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je een hele procedure doorlopen. In tegenstelling tot Trap 1 brengt dit behoorlijk wat documenten en gesprekken met zich mee. Hoe je daar het beste aan begint, lees je hier.

Ik heb een Persoonsvolgend Budget, maar denk dat ik genoeg heb met Trap 1.
Kan ik omschakelen?

Denk je dat je je leven beter vorm kan geven met het Zorgbudget (het vroegere BOB) en Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)? Dan kan je inderdaad overschakelen naar Trap 1.

! Denk er wel aan dat je bij de overstap van Trap 2 naar Trap 1 een garantie hebt op een zorgbudget, maar geen garantie hebt op Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Daarvoor moet er plaats zijn voor jou. Overweeg je de overstap maar heb je dan zeker ook nood aan RTH? Bespreek dit dan eerst met een voorziening die RTH aanbiedt!

Theme by Anders Norén