Persoonsvolgende financiering

PVF, wat betekent dat nu eigenlijk?

Persoonsvolgende Financiering of PVF is een nieuwe manier om ondersteuning van meerderjarigen met een handicap te organiseren. Zoals het woord zelf zegt, volgt de financiering de persoon met een handicap. Je kiest dus zelf welke ondersteuning je nodig hebt. En wie die moet geven. De overheid geeft jou hiervoor een budget in plaats van een subsidie aan de voorziening. Dat zorgt ervoor dat jij bepaalt waar je voor betaalt.
PVF is een overkoepelende term en dient om je ondersteuning te organiseren. Het heeft dus niets te maken met je inkomen, tegemoetkomingen… Meer info over de tegemoetkomingen, vind je hier terug.

Ben je minderjarig en heb je ondersteuning nodig? Klik dan hier!

Wat verandert er voor mij in vergelijking met vroeger?

Vroeger moest je kiezen uit een vooraf vastgelegd aanbod. Maar dit was niet altijd waar je naar op zoek was. De Persoonsvolgende Financiering wil er voor zorgen dat de ondersteuning volledig is afgestemd op wat jij wil en niet op wat diensten toevallig in de aanbieding hebben. Qua visie is dit een grote verandering.

De Persoonsvolgende Financiering heeft 3 grote gevolgen voor jou als zorggebruiker:

  1. Je kan zelf kiezen hoe je je ondersteuning organiseert.
    Dit betekent dat je meer keuzevrijheid krijgt en verschillende ondersteuningsvormen met elkaar kan combineren. Een groot verschil dus met vroeger waar je tevreden moest zijn met wat er aangeboden werd.
  2. Het ondersteuningsaanbod wordt flexibel.
    Zorgaanbieders waren vroeger gebonden aan strenge regels en konden hier niet van afwijken. Door de Persoonsvolgende financiering worden de regels minder streng, waardoor zorgaanbieders gemakkelijker kunnen beantwoorden aan jouw specifieke ondersteuningsvraag.
  3. De overheid maakt een deel van de handicapspecifieke ondersteuning toegankelijk zonder lange wachtlijsten en zware procedures. (Trap 1)
    Zo kunnen mantelzorgers en netwerk voor een stukje ontlast worden of hoef je wanneer je beperkte ondersteuning nodig hebt, geen honderden documenten en dossiers in te dienen.

Op welke manier kan ik gebruik maken van de Persoonsvolgende Financiering?

Afhankelijk van hoe groot jouw ondersteuningsnood is, kom je in aanmerking voor trap 1 of trap 2. Je kan hieronder doorklikken voor meer informatie.

Het PVF-woordenboek

ADL, BOB, zorgbudget, RTH, PVB, MDT…
Of wat denk je van “door het VAPH-vergunde-zorgaanbieder”, “Ondersteuningsplan” of “spoedprocedure”.
In  het systeem van de Persoonsvolgende Financiering wordt er soms echt gegoocheld met afkortingen en specifieke begrippen.

Wij zetten de belangrijkste termen hier voor jou op een rijtje.

Ben je een term tegengekomen die je niet begrijpt?

Neem contact met ons op!

Theme by Anders Norén