Vaccinatie

Sinds januari 2021 is de vaccinatiecampagne in België van start gegaan. We begrijpen dat er heel wat vragen naar boven komen drijven zoals ‘Wie wordt wanneer gevaccineerd? Waarom moet ik gevaccineerd worden? Zo’n vaccin, wat houdt dat juist in?…’
We vinden het dan ook belangrijk om jullie juist te informeren over deze vaccinatiecampagne, met specifieke aandacht voor de doelgroep van KVG. Op deze pagina bundelen we de belangrijkste info en verwijzen we door naar de officiële kanalen van de overheid. Mocht je toch nog met (praktische) vragen zitten, aarzel dan niet om ons persoonlijk te contacteren via onze regionale secretariaten.

Ben je op zoek naar meer info? Voor het aanmaken van deze pagina baseerden we ons op de officiële website www.laatjevaccineren.be. Daar vind je alle info overzichtelijk terug.

Wat is een vaccin?
 • Vaccins bestaan meestal uit onderdeeltjes van bacteriën of virussen, of soms uit geïnactiveerde virussen die de ziekte niet kunnen veroorzaken. Ze bevatten onderdelen waarop het lichaam kan reageren, bv. door antistoffen te maken, zonder zelf de ziekte door te maken. Vaccinatie is dus voor het lichaam een soort eerste kennismaking met een bacterie of een virus. Het lichaam leert hoe correct erop te reageren zodat die bacteriën of virussen de ziektes niet kunnen veroorzaken wanneer je er later mee in contact komt. Hier kan je meer lezen over het specifieke corona-vaccin.
 • Er zijn verschillende corona-vaccins in België. Deze zijn allemaal grondig getest, veilig en goedgekeurd door de Europese Commissie.
 • Zoals bij alle geneesmiddelen, kunnen vaccins bijwerkingen veroorzaken, maar ze komen niet voor bij iedereen. De bijwerkingen zijn meestal licht tot matig, zoals koorts, vermoeidheid, hoofdpijn of een reactie op de plaats waar het vaccin werd ingespoten zoals roodheid, pijn of zwelling. Deze symptomen verdwijnen vanzelf na enkele dagen of kunnen worden verlicht door het innemen van pijnstillers of koortswerende middelen aan de gebruikelijke dosis.In zeldzame gevallen kan ook een ernstige bijwerking optreden. De kans op een ernstige of langdurige bijwerking is heel laag, maar kan niet worden uitgesloten. Dit geldt niet alleen voor de COVID-19-vaccins, maar voor alle vaccins of geneesmiddelen. (bron)
 • Om goed en langdurig beschermd te zijn, is het belangrijk dat je twee dosissen van het vaccin ontvangt. Deze worden toegediend met een tussentijd van drie tot vier weken.
Waarom laat je jezelf vaccineren?
 • Met vaccinatie voorkom je dat je ernstig ziek wordt. Je draagt bij aan de  groepsimmuniteit en helpt de verspreiding van het virus te stoppen. Je laten vaccineren is dus ontzettend belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter. Pas als meer dan 70% van de bevolking gevaccineerd is, kunnen we groepsimmuniteit bereiken. Doe het voor jezelf. Doe het voor elkaar.
 • Ook als je in een collectieve voorziening zit, is het belangrijk om je te laten vaccineren. Je beschermt jezelf en daarnaast ook de andere  zorggebruikers of medebewoners, familie en het personeel.
  Zo krijgt het personeel meer ademruimte om jou de beste zorgen te geven.
  Zit je dochter of zoon in een collectieve voorziening? Dan kan het zijn dat je als ouder toestemming moet geven. Meer info hierover op de website van het VAPH.
 • 10 redenen om je te laten vaccineren.
Wanneer zal ik gevaccineerd worden?
 • Nu er een goedgekeurd vaccin is tegen het coronavirus, zijn er nog niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom werden een aantal prioritaire groepen bepaald. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra worden als eerste gevaccineerd, daarna volgen onder andere de collectieve voorzieningen voor personen met een handicap. Een volledig overzicht van wie wanneer wordt gevaccineerd kan je hier terugvinden.
  Meer info over de stand van zaken in de VAPH-voorzieningen vind je hier terug.
 • Heel wat personen met een handicap gelden als risicopatiënt, wegens vaak voorkomende onderliggende gezondheidsproblemen. Begin februari werd er bepaald welke personen als ‘risicopatiënt’ gelden. Een volledige lijst hiervan kan je hier terugvinden. Heb je hier vragen over? Aarzel dan zeker niet om je huisarts te contacteren.
  Behoor je tot een risicogroep, dan kom je aan de beurt vlak na de 65-plussers. Momenteel schat men in dat dat ongeveer in maart-april zal zijn.
 • Iedereen krijgt een uitnodiging. Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren.
De vaccinatiestrategie van Vlaanderen.

bron: https://www.laatjevaccineren.be/volgorde-van-vaccineren

Waar krijg ik mijn vaccin?
 • Bewoners van woonzorgcentra en collectieve voorzieningen worden ter plaatse gevaccineerd. De rest van de bevolking wordt gevaccineerd in speciaal daarvoor opgerichte vaccinatiecentra. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken, worden aan huis gevaccineerd.
 • Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt. Tegen midden februari moet elk centrum klaar zijn. Bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken, worden aan huis gevaccineerd.
  Een kaart met alle vaccinatiecentra in Vlaanderen kan je hier terugvinden.
 • Wil je te weten komen hoe het er juist aan toe gaat in zo’n vaccinatiecentrum? Dat kan je hier terugvinden.
Moet ik mij nog aan de coronamaatregelen houden eens ik gevaccineerd ben?

Ja, ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen. Pas als meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan. Ondertussen zullen in functie van de stijgende vaccinatiegraad wel al een aantal versoepelingen mogelijk zijn.

Ik zit nog met heel wat vragen, waar kan ik terecht?

 

Zit je toch nog met vragen en weet je niet waar je terecht kan? Aarzel dan niet om ons persoonlijk te contacteren via onze regionale secretariaten.

Theme by Anders Norén