Het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering is sinds deze week beschikbaar.
Er gaan momenteel veel interpretaties van de vele onderwerpen rond. KVG wil niet meegaan met de doemdenkers maar maakt zich grote zorgen over de vele domeinen die in belangrijke mate de uitbouw van het persoonlijke leven van mensen met een handicap bepalen. Om maar enkele voorbeelden te noemen: de afschaffing van het M-decreet en de mogelijke annulering van het Basisondersteuningsbudget. Wat komt er in de plaats? Is er budgettaire ruimte om het beter te doen? De cijfers ontbreken voorlopig.

Alle thema’s zijn belangrijk maar wij willen er toch één uitlichten, namelijk het VAPH en de wachtlijsten. Op het politiek debat van KVG van 6 april 2019 in Sint-Niklaas beloofden alle aanwezige partijen om voor minimum 450 miljoen uitbreidingsbeleid te gaan. De wachtlijsten moesten immers echt dringend en stevig aangepakt worden. In de media circuleren momenteel bedragen tussen de 220 en 270 miljoen. Dat is geen verhoging, het is zelfs een heel stuk minder dan de 330 miljoen van de vorige beleidsperiode! Voor de verkiezingen voerden we, samen met een consortium van organisaties, de campagne #ikwachtmee. 600.000 Vlamingen schaarden zich achter de luide roep om de wachtlijsten aan te pakken. Zij werden duidelijk niet gehoord.

Voor die 600.000 en voor KVG is het wegwerken van de wachtlijsten prioritair. Wij kijken dan ook met groot ongeduld uit naar de exacte cijfers en het meer concrete plan van aanpak. De duizenden wachtenden en hun omgeving negeren, dat is geen optie.

Wil je het volledige regeerakkoord zelf lezen? Dan vind je dit hier.