Als vrijwilliger aan de slag

Wil je graag vrijwilliger worden van een persoon met een handicap?

Wil je mee werken aan een inclusieve samenleving en meer mensen met een handicap bereiken? Ben je ouder dan 15 jaar, of word je dit jaar zelf nog 16? Heb je zin om je interesses te delen samen met iemand anders?

Dan is BUDDY misschien wel iets voor jou!
BUDDY brengt jou in contact met iemand met een handicap. Bij BUDDY hechten we belang aan gelijkwaardige relaties en sociaal contact in een vriendschappelijke en ongedwongen sfeer.

Ga zeker eens een kijkje nemen op de website en ontdek of BUDDY iets voor jou is!

Wat zegt de wet over vrijwilligers?

Wat kan? Wat niet? Wat zijn je rechten? Zijn er dingen die je zelf in de gaten moet houden als vrijwilliger?

Indien je meer info wil over de vrijwilligerswetgeving dan vind je hier meer informatie.
Wil je enkel de hoofdlijnen lezen? Die vind je in onze brochure.

Waarvoor ben ik verzekerd als vrijwilliger bij SOS Vrijwilligers?

Wil je weten waarvoor je als vrijwilliger allemaal verzekerd bent tijdens je vrijwilligersactiviteit? En wat de voorwaarden zijn?
Wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet in deze brochure.

Hieronder schetsen we kort een aantal situaties.

 • Oei, ik heb als vrijwilliger per ongeluk de rolstoel stuk gedaan.
  Ben ik hiervoor verzekerd?
  Ja! Als je per ongeluk schade berokkent aan anderen of aan hun bezit, dan ben je hiervoor burgerlijk aansprakelijk. Je bent hiervoor verzekerd vanuit je eigen familiale verzekering, die voor iedereen verplicht is. Als je dus onbedoeld schade toebrengt aan een ander en via een familiale polis verzekerd bent, zal het die laatste zijn die de kosten terugbetaalt. Als er geen familiale verzekering is (wat wel zou moeten), dan springt de KVG-verzekering bij volgens dezelfde voorwaarden.
 • Au! Ik gleed uit als vrijwilliger op uitstap en nu heb ik mijn been gebroken.
  Ben ik hiervoor verzekerd?
  Jazeker, via SOS Vrijwilligers ben je als vrijwilliger verzekerd voor ongevallen. Een ongeval wordt bij de verzekering omschreven als “een plots voorval waardoor de lichamelijke gaafheid aangetast wordt”. Wat er bij een ongeval exact vergoed wordt, lees je in onze brochure. Dus geen aanslepende ziekte of een hartaanval bijvoorbeeld. Ook wanneer je een ongeval maakt onder invloed, ben je niet verzekerd.
 • Au! Ik ben met mijn buddyzoeker naar de karate gegaan en ben verkeerd neergekomen. Ik heb nu een zware rugklachten.
  Ben ik hiervoor verzekerd?
  Nee, bepaalde activiteiten zijn niet verzekerbaar omdat zij grotere risico’s inhouden. Het gaat hier bijvoorbeeld over deltavliegen, parachute springen, bungeespringen, boksen en andere gevechtssporten. Ook tijdens sporten waarbij je gebruikt maakt van motortuigen ben je niet verzekerd.
 • Oh nee, ik ging als vrijwilliger mee op fietstocht en mijn fiets werd gestolen toen we iets achteraf iets gingen drinken.
  Ben ik hiervoor verzekerd?
  Nee, je bent niet verzekerd voor de goederen die je zelf meebrengt naar je vrijwilligersactiviteiten. Je kan enkel beroep doen op een verzekering als je schade hebt aan je bezitting door de fout van een ander. Het is dan de verzekering burgelijke aansprakelijkheid van de andere die de schade moet vergoeden.

Theme by Anders Norén